Dlaczego rzucić słodycze?

Postanowiłaś sobie odstawić słodycze, bo przecież jesteś na diecie – ale nie udało się w tym wytrwać. To problem dotyczący wielu kobiet. Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, to trudno jest jej zaradzić. Tym bardziej, że to często najlepszy sposób na poprawę humoru. Co zatem można zrobić? Jeżeli chcesz zupełnie skończyć ze słodkim, koniecznie przeczytaj o tym, dlaczego warto to robić.

Węglowodany proste

Oczywiście węglowodany są potrzebne naszemu organizmowi do pracy – jednak chodzi o węglowodany złożone czyli makaron, kasze, ryż, warzywa. Słodycze to natomiast węglowodany proste, które są wrogiem ciała i diety. To one odpowiadają za zwolnienie metabolizmu i wzrost tkanki tłuszczowej. W naszej diecie ilość węglowodanów prostych nie powinna przekraczać 10% – a trzeba przy tym pamiętać, że do tej grupy należą też owoce. Zatem miejsca na słodycze powinno być naprawdę mało.

Cukier a zdrowie

babskieblabla.blogspot.com

babskieblabla.blogspot.com

Cukier czyli słodycze ma wpływ nie tylko na naszą figurę. Trzeba także pamiętać o tym, jak opłakane skutki dla zdrowia wiążą się ze zbyt dużą ilością cukru w diecie. Przede wszystkim może to wywołać cukrzycę typu 2, otyłość, ale też miażdżycę, nadciśnienie oraz zaburzenia hormonalne. Są to zatem naprawdę poważne problemy, które wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Pozorne ‚zastrzyki energii’

Słodycze to często sposób na dodanie sobie energii. Słodkie bułki czy batoniki w szybkim czasie stawiają na nogi, gdyż zwiększają ilość glukozy we krwi. W tym jednak kryje się pułapka. Jak szybko poziom glukozy wzrasta, tak samo szybko spada. Bardzo szybko odczuwa się zatem głód i spadek energii, i znowu trzeba coś przekąsić. I ponowie czuje się ochotę na coś słodkiego. Powstaje błędne koło, a efektem takich działań jest wzrost tkanki tłuszczowej i wyżej wymienione choroby. Głód najlepiej zaspokajać sięgając po węglowodany złożone.

Oszustwa w stylu ‚light’

kmdelikatesy.pl

kmdelikatesy.pl

Wiele osób decyduje się wybierać produkty ‚light’, które mają mieć niższą zawartość cukru. Jednak często są one bardzo szkodliwe. Dlaczego? Otóż produkty ‚light’ w wielu wypadkach zamiast cukry zawierają sztuczne słodziki, a szczególnie te na bazie aspartamu. A aspartam jest substancją współodpowiedzialną za rozwój różnych chorób : migren, nowotworów, choroby Parkinsona.

Zły nawyk

Wiele osób sięga po słodkie, by sobie wynagrodzić zły humor, zły dzień czy jakieś niepowodzenie. Ale w ten sposób wpędzamy się w błędne koło i tworzymy zły nawyk. A ten nawyk będzie miał opłakane skutki. Dlatego należy z nim jak najszybciej skończyć.

Dołącz do dyskusji