Dlaczego warto stosować tran?

Tran to substancja o niezwykłych właściwościach leczniczych. Jest tak cenny ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A oraz D. Szczególnie kojarzy się nam ze wzmacnianiem odporności, jednak trzeba pamiętać o jeszcze innych pozytywnych skutkach działania tranu.

1.Układ odpornościowy

7godzinsnu.blogspot.com

7godzinsnu.blogspot.com

Tran pomaga usprawnić działanie układu odpornościowego, a także zapobiega dostawaniu się do organizmu drobnoustrojów wywołujących choroby. Witamina A zawarta w ranie uszczelnia bowiem błony śluzowe dróg oddechowych, które są narażone na działanie bakterii i wirusów. Oczywiście aby zadbać o odporność należy też pamiętać o zdrowej diecie i aktywności fizycznej.

2.Praca mózgu

Tran zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które usprawniają pracę mózgu – jest to możliwe dzięki poprawie krążenia i usprawnieniu połączeń nerwowych. Tran szczególnie warto zatem podawać dzieciom, dzięki czemu będą się lepiej rozwijały, będą miały lepszą pamięć i mniej kłopotów z koncentracją oraz nauką. Świetnie sprawdzi się też w wypadku osób starszych, gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

3.Układ krwionośny

leczeniepro.pl

leczeniepro.pl

Nienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest tran, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu, a zwiększają poziom tego „dobrego”. Dzięki temu tran pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakrzepów i różnych chorób, np. choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy. Tran reguluje także ciśnienie tętnicze krwi, co pomaga uniknąć problemów z nadciśnieniem. Poza tym tran pomaga też wzmocnić ściny naczyń krwionośnych.

4.Nowotwory

Badanie przeprowadzone przez naukowców wskazały, że tran zmniejsza ryzyko pojawienia się pewnych nowotworów, w tym raka jelit, jajników i piersi. Poza tym tran ma też właściwości, które pomagają zmniejszyć skłonność nowotworów do przerzutów.

5.Oczy

kobieta.onet.pl

kobieta.onet.pl

Tran zawiera witaminę A, która ważna jest dla wzroku. Dlatego stosując tran można uniknąć chorób oczu, np. zwyrodnienia plamki żółtej, kurzej ślepoty oraz takich problemów jak wysychanie spojówek. Nienasycone kwasy działają natomiast korzystnie na siatkówkę oka, zapobiegając licznym wadom wzroku. Tran jest zatem szczególnie ważny w diecie dzieci.

6.Kości

Tran to źródło witaminy D, która ma wpływ na przyswajanie wapnia i fosforu. A te minerały są niezbędna do kształtowania się kośćca i zębów. Tran powinny zatem przyjmować dzieci, by miały mocne i zdrowe kości oraz zęby. Poza tym tran wspomaga odnowę tkanek i zapobiega ich niszczeniu, dlatego pozwala zapobiegać krzywicy czy osteoporozie.

Dołącz do dyskusji