Masło czy margaryna – który produkt jest zdrowszy?

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez pieczywa – chrupiący chleb czy świeże bułki zachwycają nas swoim smakiem. Dodatkami, których najczęściej do nich używamy, są masło i margaryna. Dowiedz się, które z nich – masło czy margaryna – jest zdrowsze!

Masło a margaryna – różnice i podobieństwa

Czasami w języku potocznym margarynę nazywamy masłem – bierze się stąd przekonanie, że produkty te właściwie nie różnią się między sobą. Tymczasem ich pochodzenie jest zupełnie różne! Masło jest produktem odzwierzęcym, który powstaje z mleka (zwykle krowiego). Margaryna jest zaś tłuszczem roślinnym, który został utwardzony w procesie przemysłowego przetwarzania – tłuszcze roślinne charakteryzuje to, że są one ciekłe. Zarówno masło, jak i margaryna mają wiele zastosowań kuchennych – służą nie tylko do smarowania pieczywa, ale także pieczenia, smażenia czy tworzenia sosów. Masło po wyjęciu z lodówki jest zwykle twarde, natomiast margaryna nadaje się do użycia już po chwili.W sprzedaży dostępne są także miksy masła i margaryny, które mają łączyć zalety obu produktów.

Co jest lepsze dla zdrowia?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co jest lepsze – wszystko zależy bowiem od naszego stanu zdrowia. Oba te produkty posiadają zarówno zalety, jak i wady. Masło jest produktem bardziej naturalnym, ale jednocześnie zawierającym sporo cholesterolu, jak wszystkie tłuszcze zwierzęce. Margaryna nie posiada cholesterolu, ale w procesie jej utwardzania często używane są sztuczne, niezdrowe substancje. W maśle znajdują się spore ilości witamin A, E oraz D, natomiast margaryna posiada w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, które służą pracy serca. Niektórzy smakosze uważają, że masło ma ciekawszy, bardziej wyrazisty smak – dla innych osób natomiast stanowi to przeszkodę. Oczywiście, osoby, które z zasady nie jedzą produktów odzwierzęcych (czyli weganie) nie sięgną po masło – jako tłuszczu do pieczywa lub innych celów kulinarnych użyją margaryny lub tłuszczów nieprzetworzonych, jak na przykład oliwy z oliwek.

Dołącz do dyskusji