Rezygnacja z mięsa, dlaczego i jak

Człowiek to stworzenie wszystkożerne. Jemy mięso, warzywa i owoce, często dietetycy wyrażają opinię, ze im bardziej urozmaicona dieta tym lepiej dla naszego organizmu. Są jednak osoby, które z różnych pobudek rezygnują z części produktów. Chodzi tu oczywiście o wegetarian i wegan. Ci pierwsi rezygnują jedynie z produktów zawierających białko zwierzęce, weganie natomiast również wykreślają ze swego jadłospisu mięso, ale także ryby i wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że nie spożywają jajek, mleka, ani innych produktów jakie mogą dostarczyć zwierzęta, żywią się jedynie roślinami.

Przyczyny rezygnacji z mięsa

Chyba najczęściej wegetarianami stają się osoby, które są przeciwnikami zabijania zwierząt. Nie chcą aby z ich przyczyny ginęły jakiekolwiek zwierzęta, nawet jeśli pełnią tą rolę od tysięcy lat. Kolejnym powodem do zmiany diety może być również chęć schudnięcia, a później już przyzwyczajenie.

Substytuty białka zwierzęcego

Białko zwierzęce jest potrzebne naszemu organizmowi do rozwoju, buduje nasze mięśnie. Dlatego wegetarianie musieli poszukać substytutów. Jednym z podstawowych jest soja, której białko może z powodzeniem zastępować to z mięsa. Dlatego można teraz znaleźć na półkach sklepowych kotlety, mleko i inne produkty z soi.

Taki wybór diety, powinien być podyktowany jedynie pobudkami ideologicznymi, nikt przecież nie zmusi kogoś do jedzenia ?martwych zwierząt?, jednak rezygnując z mięsa nie kierujemy się swoim zdrowiem. Mięso jest nam potrzebne i dlatego możemy jedynie redukować jego ilość, ale na pewno nie rezygnować całkowicie.

Dołącz do dyskusji